Zet zaterdag 20 mei alvast in je agenda, want dan organiseren wij een huisonderwijsconferentie voor geïnteresseerden, starters en ervaren rotten in het vak. Er valt zelfs iets te beleven voor jongeren die aan de Examencommissie studeren! We starten rond 10 uur en sluiten af om 17 uur. Die dag zul je in het Begijnhof in Diest lezingen en workshops rond huisonderwijs kunnen bijwonen.
Planning:
We starten stipt om 10 uur. Je kan kiezen tussen de volgende lezingen:
- 10 tot 12 uur in de Aula: INFORMATIESESSIE VOOR STARTERS EN GEÏNTERESSEERDEN. Deze lezing wordt gegeven door de bestuursleden van onze vereniging en Brenda De Wilde van het Agentschap van Onderwijsdiensten. De sessie richt zich vooral tot starters en mensen die van plan zijn binnenkort te starten. Tijdens deze lezing krijg je informatie over de wettelijke kant van huisonderwijs, maar ook handige tips die elke starter kan gebruiken. Wat is huisonderwijs? Hoe vul ik mijn verklaring van huisonderwijs in? Of: Krijg ik ook inspectie? Er zal ook genoeg tijd zijn om vragen te stellen.
. - 10 tot 12 uur in de Schuur: BYE BYE PAVLOV.
Bye Bye Pavlov is een lezing van Roxane De Munck, master in de fundamentele wiskunde, en auteur Chris Van Camp. Deze lezing richt zich tot jongeren die aan de examencommissie studeren en/of hun ouders. Wie een buitenschools leerpad bewandelt, leert ook vooral autonoom denken, kennis verwerven en zijn persoonlijkheid ontwikkelen. Met vallen en opstaan. Als ouder kan je dit proces uiteraard in veilige banen leiden, maar er komt ook een moment dat die autonomie beproefd wordt. In de derde graad bijvoorbeeld, wanneer steeds meer leerstof ook voor de huisonderwijzende ouder moeilijk wordt. Neem nu wiskunde. Aan de hand van dit vak reiken Roxane De Munck en Chris Van Camp met hun project Bye bye Pavlov, jongeren niet alleen methoden aan om zelfstandig te leren, maar proberen ze ook de begeestering voor de materie an sich op te wekken. Ze zetten in op live ervaring en het ‘samen’ leren, het positieve effect van peers. Hier kun je meer lezen.
. - 10 tot 12 uur in de Mechtildenkamer: HUISONDERWIJS EN ONDERNEMEN.
Deze sessie wordt gegeven door Kimberley Janssens. Kimberley heeft vijf kinderen die allemaal huisonderwijs krijgen. De jongste zit in de kleuterklas, de oudste is net aan de derde graad via de Examencommissie begonnen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Kimberley ook ondernemer. Ontdek samen met Kimberley hoe haar dag eruit ziet. Wie weet inspireert ze ook jou om je eigen zaak te beginnen? Wedden dat ze wat tips deelt?
. - 10 tot 12 uur in Begijnenkamer: WORKSHOP DIVERSITEIT IN JE BOEKENKAST.
Deze workshop van een uur wordt gegeven door Zarissa Windzak van de inclusieve webshop Cargo Confetti. Na de workshop is er de mogelijkheid om boeken en ander educatief materiaal aan te kopen. De workshop richt zich tot alle huisonderwijsouders. Er zal aandacht zijn voor zowel prentenboeken als jeugdromans. Je kan betalen met je telefoon of cash. Lees hier meer.
.
PAUZE. Tussen 12 en 13 uur is er een pauze voorzien. Op het domein is een brasserie waar je iets kan eten, maar er is ook een grasveld waar je even kan zitten. Bij regenweer kun je ook in de foyer je lunchpakket op eten. Wij voorzien zelf geen lunch of dranken.
We gaan opnieuw van start om 13 uur. Ook in de namiddag kun je kiezen uit verschillende sessies:
- 13 tot 15 uur in de Schuur: HOOGBEGAAFDHEID EN HUISONDERWIJS.
Tamara Straetemans is expert hoogbegaafdheid en partner van het expertisenetwerk Hoogbloeier. Als expert ondersteunt en adviseert ze gezinnen en professionals rond hoogbegaafdheid en begeleidt ze hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen in haar praktijk. Tamara is zelf ook mama van 2 hoogbegaafde kinderen.
.
- VOLZET – 13 tot 15 uur in de Begijnenkamer: HUISONDERWIJS EN ASS. – VOLZET
Deze infosessie wordt gegeven door Bieke Vanhoeck. Bieke is pedagoge van opleiding en werkte jaren in het onderwijs. Ze was er o.a. een tijdje zorgleerkracht en leerlingenbegeleider tot haar zoontje met ASS uitviel op school. In die twee jaar huisonderwijs zag ze haar kind helemaal openbloeien. Tijdens deze lezing vertrekt Bieke vanuit haar persoonlijk verhaal: Hoe namen we de beslissing? Hoe verliep de overstap? Maar ook: Hoe is ons huisonderwijs anders dan bij andere gezinnen? Daarnaast zal er ook voldoende aandacht zijn voor een theoretische omkadering. De sessie wordt afgesloten met een vragenrondje. Deze lezing is bedoeld voor ouders met kinderen met ASS die op zoek zijn naar lotgenoten. We kiezen bewust voor een kleine en warme zaal waar iedereen zich op zijn/haar gemak voelt.
. - 13 tot 15 uur in de Heylewighenkamer: PANELGESPREK HUISONDERWIJS LAGER.
Voor de wettelijke kant is er in de voormiddag onze informatiesessie rond huisonderwijs. Daar kom je alles te weten over de wettelijke en de praktische kant, maar misschien zit je daarna nog met meer vragen? Hoe zit het met de examens in de lagere school? Zijn huisonderwijskinderen echt asociaal? Waar kunnen mijn kinderen vrienden maken? Hoe pak ik het vak muzische vorming aan? Maak een lijstje met vragen en kom ze aan ons ervaren panel stellen. Zij zullen je met raad en daad bijstaan.
. - 13 tot 17 uur in de Clarissazaal: WORKSHOP: HOE LEER IK MIJN KIND SCHRIJVEN?
Deze workshop van vier uur (met een pauze) wordt gegeven door ergotherapeute Katrien Roos. Zij zal vanuit haar praktijkervaring als kinderergotherapeute handvaten aanreiken zodat u vol zelfvertrouwen het schrijfproces van uw kind kan begeleiden. De verschillende methodes zullen ter sprake komen, maar deze zijn geen must om te leren schrijven. Deze workshop richt zich zowel naar de ouders van kleuters en beginnende schrijvertjes, als naar de ouders van kinderen met schrijfproblemen. Lees er hier meer over.
. - VOLZET – 15 tot 17 uur in de Begijnenkamer: WERKEN ZONDER METHODES. – VOLZET
Deze lezing wordt gegeven door Christel Maria en Liesje Vanhoeck en richt zich tot alle huisonderwijsouders. Christel is mama van een dochter van 16. Liesje heeft drie kinderen van 13, 8 en 2 jaar. Geen enkele van de kinderen zijn ooit naar school geweest en krijgen al van dag 1 les aan de keukentafel, in de tuin, in het museum of waar ’the mood strikes’. Kom samen met hen ontdekken hoe je zonder methodes kan toewerken naar de eindtermen en examens.
. - 15 tot 17 uur in de Heylewighenkamer: PANELGESPREK HUISONDERWIJS MIDDELBAAR.
Voor de wettelijke kant is er in de voormiddag onze informatiesessie rond huisonderwijs. Daar kom je alles te weten over de wettelijke en de praktische kant, maar misschien zit je daarna nog met meer vragen? Hoe kan mijn veertienjarige vrienden maken? Moet ik lichamelijke opvoeding geven? Hoe blijf ik mijn tiener motiveren? Maak een lijstje met vragen en kom ze aan ons ervaren panel stellen. Zij zullen je met raad en daad bijstaan.
Waar?
Begijnhof in Diest. Parkeren kan niet op het domein zelf. Er is een kleine parking aan de ingang van het Begijnhof in de Begijnenstraat, maar de plaatsen daar zijn beperkt en het is betalend. Andere opties zijn aan het zwembad in de Pesthuizenstraat of aan het provinciaal domein De Halve Maan in de Omer Vanaudenhovelaan. Daar kun je gratis parkeren en er is plek genoeg voor iedereen.
Tickets?
Je koopt in onze webshop een ticket per deelnemer. Leden betalen 15 euro, niet-leden 20 euro. Bij het inschrijven, geef je ook meteen de workshops/lezingen door die je wil bijwonen. Volg de link naar onze webshop om tickets te kopen. Vergeet als lid niet in te loggen in het ledengedeelte om van je korting te genieten.
Vragen? Mail naar liesje@vhov.be.