Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen vzw

  • Home
  • Het VHoV
    • Wie zijn we?
    • Onze Medewerkers
    • Wat doet het VHoV?
    • Statuten
  • Kalender
  • Lid Worden
  • Wetgeving
    • De regelgeving
    • Onderwijsdecreet XXIII
    • Leerplicht of schoolplicht?
    • Verklaring van huisonderwijs
    • Instapdatum
    • Examens
    • Examencommissie
    • Inspectie
    • Verplichte medische controles
  • FAQ
  • Nieuws
  • Contact
  • Ledengedeelte
  • Shop
    • Cart
    • Mijn account
  • Wedstrijden

FAQ

Moet ik lid zijn van jullie vzw om geholpen te worden?

Nee, helemaal niet. Wij zijn er voor ALLE huisonderwijzers. Of ze nu lid zijn van onze vereniging of niet. Wil je ons toch steunen dan kun je je hier lid maken.

Heb ik toestemming nodig als ik met huisonderwijs wil starten?

Vroeger kon je op elk moment beginnen met huisonderwijs, maar sinds 2013 is het anders. De algemene regel is dat je de leerling ten laatste op de derde schooldag van het schooljaar moet ingeschreven hebben door een ‘verklaring van huisonderwijs’ op te sturen naar Brussel, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Hier kun je meer lezen over de verklaring. Meer lezen over de uitzonderingen kun je hier doen: instapdatum.

Wil je midden in het schooljaar overstappen dan is dat anders. Je kan in de loop van het schooljaar beslissen om over te stappen naar huisonderwijs, maar een CLB kan daar bezwaar tegen indienen. Breng het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) op de hoogte van je plannen. Is het CLB van oordeel dat dit geen gepaste maatregel is voor de leerling, dan kan het een gemotiveerd bezwaar indienen binnen de tien werkdagen. Je kan dan niet overstappen (tenzij bij het begin van het eerstvolgende schooljaar). Dient het CLB binnen de 10 werkdagen geen gemotiveerd bezwaar in, dan kan je in de loop van het schooljaar starten met huisonderwijs.

Moet mijn ‘verklaring van huisonderwijs’ goedgekeurd worden?

Nee, je verklaring moet door niemand goedgekeurd worden. Het is een document waarmee je aan AgODi laat weten dat je huisonderwijs geeft. Het gedeelte waarin je meer vertelt over huisonderwijs wordt in een later stadium ook gelezen door de inspecteurs die bij jouw op bezoek komen. Meer over inspectie. Meer over de verklaring.

Krijg ik elk jaar inspectie? 

Neen, de ervaring leert ons dat je gemiddeld om de drie jaar een inspectie krijgt. Ze komen wel zeker langs wanneer je start en ook wanneer je kind 12 jaar is en dus zijn of haar examen basisonderwijs moet doen. Over hoe zo’n inspectie verloopt, kun je hier meer lezen.

Kunnen jullie als vereniging zeggen welke boeken ik moet kopen? 

Wij kennen jullie kinderen en situatie niet en kunnen dus moeilijk advies geven over de aankoop van methodes en boeken. Het mooie aan huisonderwijs is namelijk dat je helemaal op maat van je kind kan werken. Geen enkele huisonderwijzer werkt op dezelfde manier. Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel huisonderwijsstijlen als huisonderwijzers zijn. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet.

Hoe lang duurt het voor ik mijn huisonderwijsstijl gevonden heb? 

De meeste huisonderwijzers voelen dat ze na een jaartje goed vertrokken zijn en een ritme gevonden hebben.

Hoe weet ik welke lessen ik moet geven?

Een belangrijke website voor huisonderwijzers is www.onderwijsdoelen.be. Op die website kun je vinden wat je kind per vak moet kennen op een bepaalde leeftijd. Wil je het wat minder abstract? Dan kun je ook even de leerplannen van de verschillende scholennetwerken bekijken. In die leerplannen zijn de onderwijsdoelen verwerkt.

Er bestaan ook boeken zoals ‘Slimmer dan je (klein)kind’ van Stef Desodt die je op weg kunnen helpen. Daarin staat voor het lager onderwijs per jaar wat je kind normaal ziet op school. Let wel: Dit is geen officiële richtlijn, maar eerder een hulp.

Voor leerlingen in het secundair is het allemaal wat anders. Daar kun je de vakfiches van de Examencommissie bekijken om te weten wat je kind moet kennen. Klik door op de richting die je kind volgt en ontdek de vakfiches.

Waar kan ik handboeken en methodes kopen? Hoe kan ik weten wat het best bij ons past?

Eerst en vooral: Je bent niet verplicht om met bestaande methodes of zelfs Vlaamse methodes te werken. Je mag je eigen materiaal samenstellen op basis van de onderwijsdoelen. Je mag ook buitenlands materiaal gebruiken, zolang je maar rekening houdt met de onderwijsdoelen.

Wil je toch een methode gebruiken, maar weet je niet waar te beginnen? Komt je kind van school? Dan kun je beginnen met kijken wat ze de voorbije jaren gebruikt hebben. Zit daar wat bij dat je bevalt dan kun je dat bij de uitgeverij bestellen of bijvoorbeeld via De Standaard Boekhandel. Niet bij elke uitgeverij kun je als huisonderwijzer bestellen en dan moet het via de boekhandel.

De meeste uitgeverijen(Die Keure, Van In, Plantyn, Averbode…) hebben de mogelijkheid om op hun website digitale voorbeelden van hun methodes in te kijken. Zo kun je, als je geen voorbeelden van school hebt, verder op zoek naar een methode die bij jullie past.

Er is natuurlijk ook altijd de optie om naar Obed te gaan. Dat is een bibliotheek in Antwerpen waar ze de meeste schoolmethodes hebben liggen. Je kan die daar gaan ontlenen. Het fijne aan Obed is dat je ook online dingen kan aanvragen en ze die boeken dan per post opsturen. Zo kun je alles eens van dichterbij bekijken.

Wat met sociale contacten? 

Sociale contacten leg je overal. In de winkel of de bibliotheek, bijvoorbeeld. Maar kinderen en jongeren willen natuurlijk ook vrienden maken en ervaringen uitwisselen met andere kinderen en jongeren in huisonderwijs. Daarom doen wij ons best om als vereniging workshops en uitstappen te organiseren voor iedereen. Aangezien we zelf allemaal huisonderwijsouders zijn die dit vrijwillig doen, valt er niet elke week iets te beleven. We streven er wel naar om elke maand samen te komen. Onze kalender kun je hier vinden. Heb je interesse om zelf iets te organiseren? Contacteer ons dan via info@vhov.be.

Waarom organiseren jullie altijd alles in Antwerpen?

Wij doen ons best om heel Vlaanderen rond te trekken, maar het is niet haalbaar om overal te zijn. We zijn een klein team. We geven ook allemaal huisonderwijs aan onze kinderen. Het gevolg is dat activiteiten vaak plaatsvinden in de buurt van de vrijwilliger die de activiteit organiseert. Heel toevallig (Of misschien niet, want Antwerpen telt de hoogste concentratie huisonderwijzers.) wonen de meeste vrijwilligers in de provincie Antwerpen. Heb je zin om iets te organiseren? Dan verwelkomen we je met open armen!

Hoe zit dat met de verzekering tijdens jullie evenementen en workshops?

Wij hebben geen verzekering voor onze leden en zijn niet verantwoordelijk voor ongevallen die gebeuren tijdens uitstappen, workshops, evenementen…

Inloggen

  • Wachtwoord vergeten?

Volg ons

  • E-mail
  • Facebook
  • RSS

Recent Nieuws

  • Kangoeroe breidt uit! Doe je mee?
  • Doe je mee aan de Vlaamse Junior STEM-Olympiade?
  • Vier vrijdagen lang programmeren en robots bouwen!
  • Xnapda via VHoV aankopen
  • Appels en peren plukken op 14 september

Aankomende activiteiten

okt
2
ma
10:00 WK Turnen @ Sportpaleis Antwerpen
WK Turnen @ Sportpaleis Antwerpen
okt 2 @ 10:00 – 12:00
WK Turnen @ Sportpaleis Antwerpen
Eind september/ begin oktober is het Antwerps Sportpaleis the place to be voor alle gymnastiekfans voor de grootste gymnastiekcompetitie van het jaar, het WK Turnen. ’s Werelds beste gymnasten nemen het tegen elkaar op in[...]
13:00 Op reis door de kunstgeschiedeni...
Op reis door de kunstgeschiedeni...
okt 2 @ 13:00 – 15:00
Op reis door de kunstgeschiedenis (vanaf 9 jaar)
Ga je mee op reis? Vanaf oktober trekken we een maandag in de maand naar BarVIZart in Wilrijk voor een reis doorheen de kunstgeschiedenis. We starten in de prehistorie en eindigen bij het Postmodernisme. De[...]
okt
3
di
09:00 Film ‘Het lied van de zee’ @ Cultuurhuis Belgica
Film ‘Het lied van de zee’ @ Cultuurhuis Belgica
okt 3 @ 09:00 – 10:00
Film 'Het lied van de zee' @ Cultuurhuis Belgica
We gaan samen naar de film! Ben en zijn zusje Saoirse wonen bij hun vader in een vuurtoren op een klein eilandje.Wanneer Saoirse een schelp vindt die ooit van hun moeder was, ontdekt Ben dat[...]
09:30 Film: ‘Binti’ (7+) @ Cultureel centrum Scharpoord
Film: ‘Binti’ (7+) @ Cultureel centrum Scharpoord
okt 3 @ 09:30 – 11:00
Film: 'Binti' (7+) @ Cultureel centrum Scharpoord
De 12-jarige Binti droomt ervan om en bekende vlogger te worden zoals haar idool Tatyana. Maar wanneer ze op een dag met haar papa Jovial moet vluchten voor de politie, die hen het land wil[...]
okt
6
vr
09:00 Reeks Lego WeDo 2.0 (6 – 12 jaar)
Reeks Lego WeDo 2.0 (6 – 12 jaar)
okt 6 @ 09:00 – 16:00
Reeks Lego WeDo 2.0 (6 – 12 jaar)
Met onze educatieve LEGO®-materialen gaan we de wereld van STEM en techniek verkennen, Kristof Verheyden zorgt ervoor dat iedereen succeservaringen kan opdoen! Natuurlijk is er ook tijd om gewoon te bouwen en samen te spelen[...]
okt
11
wo
11:00 Bezoek aan de jaïntempel van Ant... @ Jaïntempel
Bezoek aan de jaïntempel van Ant... @ Jaïntempel
okt 11 @ 11:00 – 12:15
Bezoek aan de jaïntempel van Antwerpen (10 en ouder) @ Jaïntempel
Misschien heb je het mooie, witte gebouw al eens gezien en je afgevraagd wat het is? Op 11 oktober kunnen we samen meer te weten komen over de tempel! We worden om 11 uur ontvangen[...]
okt
13
vr
09:00 Reeks Lego WeDo 2.0 (6 – 12 jaar)
Reeks Lego WeDo 2.0 (6 – 12 jaar)
okt 13 @ 09:00 – 16:00
Reeks Lego WeDo 2.0 (6 – 12 jaar)
Met onze educatieve LEGO®-materialen gaan we de wereld van STEM en techniek verkennen, Kristof Verheyden zorgt ervoor dat iedereen succeservaringen kan opdoen! Natuurlijk is er ook tijd om gewoon te bouwen en samen te spelen[...]
10:00 Vrij spelen voor peuters en kleu... @ Neerlandspeeltuin
Vrij spelen voor peuters en kleu... @ Neerlandspeeltuin
okt 13 @ 10:00 – 12:00
Vrij spelen voor peuters en kleuters @ Neerlandspeeltuin
Speciaal voor onze jongste leden organiseren we vanaf oktober maandelijkse speelafspraakjes in het park. Wat is er leuker dan twee uur lang buiten ravotten met leeftijdsgenootjes? Wat? Vrij spelen in het park voor peuters en[...]
13:00 Kruidenwandeling @ Natuurcentrum Jan Hublé
Kruidenwandeling @ Natuurcentrum Jan Hublé
okt 13 @ 13:00 – 15:00
Kruidenwandeling @ Natuurcentrum Jan Hublé
Op vrijdag 13 oktober gaan we op stap met herboriste Martine Van Huffel. Aan de rand van Gent ligt het natuurgebied de Bourgoyen. Een prachtige plek waar immens veel te zien en te beleven valt.[...]
okt
17
di
10:30 Theater: ‘OMA, VERGEET-MIJ-NIET’... @ Cultureel centrum Scharpoord
Theater: ‘OMA, VERGEET-MIJ-NIET’... @ Cultureel centrum Scharpoord
okt 17 @ 10:30 – 11:30
Theater: 'OMA, VERGEET-MIJ-NIET' (6+) @ Cultureel centrum Scharpoord
Theater Tieret. Lente helpt Oma verhuizen, nog snel voor de winter komt in zijn donkere, grijze pak. Een huis vol bloemen, spullen en gedachten, netjes geschikt in grote dozen. Vol flarden van lichte, vrolijke liedjes.[...]
Toon kalender
  • Home
  • Statuten
  • Jaarverslag
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Volg Ons …

  • E-mail
  • Facebook
  • RSS

Login

  • Wachtwoord vergeten?

Copyright © 2023 · VHoV On Genesis Framework · WordPress · Log in