(Klik op een vraag om het antwoord te zien)
Heb ik toestemming nodig als ik met huisonderwijs wil starten?
Wil je midden in het schooljaar overstappen dan is dat anders. Je kan in de loop van het schooljaar beslissen om over te stappen naar huisonderwijs, maar een CLB kan daar bezwaar tegen indienen. Breng het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) op de hoogte van je plannen. Is het CLB van oordeel dat dit geen gepaste maatregel is voor de leerling, dan kan het een gemotiveerd bezwaar indienen binnen de tien werkdagen. Je kan dan niet overstappen (tenzij bij het begin van het eerstvolgende schooljaar). Dient het CLB binnen de 10 werkdagen geen gemotiveerd bezwaar in, dan kan je in de loop van het schooljaar starten met huisonderwijs.
Moet mijn ‘verklaring van huisonderwijs’ goedgekeurd worden?
Krijg ik elk jaar inspectie?
Kunnen jullie als vereniging zeggen welke boeken ik moet kopen?
Hoe lang duurt het voor ik mijn huisonderwijsstijl gevonden heb?
Hoe weet ik welke lessen ik moet geven?
Er bestaan ook boeken zoals ‘Slimmer dan je (klein)kind’ van Stef Desodt die je op weg kunnen helpen. Daarin staat voor het lager onderwijs per jaar wat je kind normaal ziet op school. Let wel: Dit is geen officiële richtlijn, maar eerder een hulp.
Voor leerlingen in het secundair is het allemaal wat anders. Daar kun je de vakfiches van de Examencommissie bekijken om te weten wat je kind moet kennen. Klik door op de richting die je kind volgt en ontdek de vakfiches.
Waar kan ik handboeken en methodes kopen? Hoe kan ik weten wat het best bij ons past?
Wil je toch een methode gebruiken, maar weet je niet waar te beginnen? Komt je kind van school? Dan kun je beginnen met kijken wat ze de voorbije jaren gebruikt hebben. Zit daar wat bij dat je bevalt dan kun je dat bij de uitgeverij bestellen of bijvoorbeeld via De Standaard Boekhandel. Niet bij elke uitgeverij kun je als huisonderwijzer bestellen en dan moet het via de boekhandel.
De meeste uitgeverijen(Die Keure, Van In, Plantyn, Averbode…) hebben de mogelijkheid om op hun website digitale voorbeelden van hun methodes in te kijken. Zo kun je, als je geen voorbeelden van school hebt, verder op zoek naar een methode die bij jullie past.
Er is natuurlijk ook altijd de optie om naar Obed te gaan. Dat is een bibliotheek in Antwerpen waar ze de meeste schoolmethodes hebben liggen. Je kan die daar gaan ontlenen. Het fijne aan Obed is dat je ook online dingen kan aanvragen en ze die boeken dan per post opsturen. Zo kun je alles eens van dichterbij bekijken.