Weet je dat onze vereniging een heuse materialenbibliotheek heeft? Leden kunnen gratis educatief materiaal uitlenen bij ons. Leentermijn is een maandje. Je kiest online via onze ledenpagina maximum drie artikelen uit die je wil ontlenen en kiest daarna een datum waarop je de spullen wil ophalen. Onze bibliotheek bevindt zich in Wezemaal (bij Leuven), maar het materiaal kan ook opgehaald worden in Wilrijk (Antwerpen) of op onze evenementen, zoals het praatcafé. We kunnen kleinere dingen ook versturen met de post. Het verzenden wordt betaald door de ontlener.
Wat er allemaal in onze bibliotheek zit? In onze bib zitten geen boeken, maar ander educatief materiaal. We investeren vooral in kwalitatieve spullen die je ofwel niet lang nodig hebt of die toch een serieuze aankoopprijs hebben. Onze succesnummers zijn Lego WeDo en Lego Mindstorms. Daarnaast hebben we ook een skelet en diverse anatomische modellen. Superhandig voor de lessen biologie! In ons assortiment zitten ook de blauwe paneeltjes en heel wat materiaal voor jongere kinderen, zoals een Wobbel, Spielgaben of Sumblox.
Je kan je misschien weinig voorstellen bij termen als Wobbel, Sumblox of Spielgaben en daarom lieten we een huisondergezin met twee jongens van bijna 6 en 11 jaar de spullen een maand uittesten. Hier kun je hun recensie lezen:
SUMBLOX
Laten we beginnen met Sumblox. Iets dat al een tijdje bovenaan mijn verlanglijstje stond, maar ik nog nooit had aangekocht wegens… je raadt het al… te duur. Wat zijn Sumblox? Zoals de naam het al een beetje verklapt, zijn het houten blokken die samen sommen maken. Nog niet veel wijzer? Je kent waarschijnlijk nog wel de rekenstaafjes uit je eigen kindertijd? Een wit blokje van een vierkante centimeter stelt 1 voor. Leg je tien witte blokjes naast elkaar dan kun je dat vervangen door een oranje staafje of 10. Sumblox vertrekt van hetzelfde principe. Alleen zijn de gekleurde blokjes hier vervangen door cijferblokken van 1 tot en met 10. Wanneer je dus 10 blokjes in de vorm van een 1 op elkaar stapelt, kun je dat vervangen door het blokje 10.
De eerste keer gaf ik de jongens de grote doos met blokken. In die doos zaten 2 kleinere dozen waarin de blokjes mooi gestapeld lagen. Mijn oudste van bijna 11 snapte het principe meteen en begon een huis te bouwen van de blokken. Niet zomaar een huis, maar eentje waarvan alle zijden gelijk waren aan 100. Of zoiets. Ik kon, heel eerlijk, zelf niet goed volgen, maar later bleek dat inderdaad een van de opdrachten te zijn die in de handleidingen te vinden zijn. (Daarover straks meer.) Mijn jongste van net 6 vond het vooral fijn dat er nieuwe blokken in huis waren en had weinig oog voor de getallen. Hij bouwde een vogel met een bril. Daarna ruimden we alles weer netjes op. Iets dat allebei de kinderen wel leuk vonden en bij mijn jongste opeens de frank deed vallen. Door de blokjes in de vakjes te stapelen, besefte hij dat het precies rekenstaafjes waren. Ik zette de doos in de woonkamer, maar de komende dagen werden de blokken genegeerd. Iets dat ik ongelooflijk jammer vond, want zelf zag ik nog veel meer mogelijkheden dan een vogel met een bril of een huis.
Ik besloot er de handleidingen en de ‘lesson cards’ bij te nemen. Er zijn vier handleidingen waarin wordt uitgelegd hoe je met de blokken aan de slag kan met bewerkingen en zelfs breuken. Die vier boekjes zitten standaard bij het pakket (Educationel Set) die we aankochten. De ‘lesson cards’ kochten we apart aan en zijn vooral bedoeld voor kinderen in de kleuterklas en de eerste graad van de lagere school. Op die kaartjes staan opdrachten en voorbeelden die nagebouwd kunnen worden. Mijn oudste vond het fijn om zo ‘breuken’ nog eens te herhalen en ook ik schrok van hoeveel duidelijker het opeens werd voor ons allebei. Mijn jongste speelde met de ‘lesson cards’ en haalde veel plezier uit het uitvoeren van de opdrachtjes. Bij het opruimen verdwenen de blokken weer in de doos en… Drie dagen later zaten ze er nog steeds in.
Daarom goot ik de blokken in een mand en zette die bij het andere speelgoed in de woonkamer. Dat veranderde echt alles voor mijn jongste. Hij ontdekte de magie van de blokken en er is nog geen dag voorbij gegaan zonder dat hij met de Sumblox gespeeld heeft. We gebruiken ze af en toe om bewust aan getalbegrip te werken of als ondersteuning bij het rekenen, maar de blokken zijn hier op de eerste plaats gewoon speelgoed die een mooi plekje hebben gekregen tussen de Wobbel, de Grimm’s regenbogen, Kaplablokken en ander ‘open ended’ speelgoed (speelgoed zonder vastgelegd spelpatroon). Mijn jongste bouwt er de gekste dingen mee, maar 3 achtjes op elkaar werken ook keigoed als steun om je boek tegen te zetten of als verrekijker.
Het grootste pluspunt van de Sumblox voor mij is dat het zo divers is. Je kan de materialen inzetten in het onderwijs door gebruik te maken van de handleidingen en ‘lesson cards’, maar het kan evengoed als ‘open ended’ speelgoed gebruikt worden. Ook de kwaliteit van de blokken is een groot pluspunt. Ik hou van mooie dingen en deze blokken passen hier echt in dat rijtje.
De minpuntjes van de blokken? Ze zijn degelijk, heel degelijk. Als je kleinere kinderen hebt die nog met dingen gooien, zijn ze misschien niet het beste speelgoed. Ik zou zo geen 10 of 8 tegen mijn hoofd willen krijgen. Voor kinderen in de leeftijdscategorie van mijn jongste (net 6) zijn de blokken soms wat verwarrend. Zo moet je de 1 eigenlijk op de zij leggen om te kunnen stapelen. Ook is het niet duidelijk wat de voor- of achterkant van een cijfer is, wat ervoor zorgt dat mijn jongste soms in spiegelschrift bezig is.
Voor mij wegen de nadelen echt niet op tegen de voordelen. Sumblox is een heel mooi product dat zowel mijn 6- als 11-jarige kan bekoren.
SPIELGABEN
In tegenstelling tot de Sumblox was Spielgaben niet nieuw voor mijn kinderen. We leerden het een hele tijd terug kennen toen we in het buitenland woonden. Daar waren we lid van een co-operatieve en in de kleuterklas stond zo’n set. Mijn oudste speelde er als vijfjarige echt uren mee. Maar net zoals met Sumblox heb ik het zelf nooit aangekocht, omdat het onbetaalbaar was voor ons gezin.
Wat is die Spielgaben nu eigenlijk? Wel, dat is niet zo makkelijk uit te leggen. Het is een kastje van een halve meter op een halve meter met 8 laatjes waarin kleine voorwerpjes zitten zoals tangramblokjes, houten stokjes, gekleurde balletjes… Met die materialen kunnen kinderen ontwerpen en bouwen.
Onze set komt met een paar handleidingen:
1. Workbook Year K
Met deze handleiding ging ik aan de slag met mijn zoon van net 6. Het is een soort introductie tot wiskunde. Deze handleiding bestaat alleen uit kleurrijke werkblaadjes. Wij hebben ze gelamineerd, zodat alle leden er uren plezier aan kunnen beleven. Kinderen leren tellen, maar ook vormen en patronen herkennen en dat door gebruik te maken van alle materialen in de Spielgabenset.
2. Spielgaben Playguide
Als je geen kleutertje hebt, raad ik je aan om met deze gids te beginnen. Er wordt stap voor stap uitgelegd hoe je als ouder de materialen kan gebruiken. Elke lade wordt afzonderlijk besproken. Je krijgt uitleg over de materialen en wat je er precies mee kan doen. Het leuke is dat er zowel spelletjes en opdrachten instaan voor hele kleine kinderen als voor oudere kinderen. Ook mijn bijna 11-jarige kon nog uitdagende oefeningen vinden in deze handleiding.
3. Spielgaben Mathguide
Dit is een wiskundecurriculum voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. Het omvat de eerste jaren wiskunde. Kinderen leren eenvoudige bewerkingen, maar ook klokkijken of vormen herkennen. Ik kon deze handleiding niet zo makkelijk uitproberen, omdat mijn kinderen net buiten die leeftijdsgroepen vielen toen ik de set aan het uitproberen was. Maar we pikten er toch wel wat dingen uit om naast onze wiskundemethode te gebruiken.
4. Spielgaben with Nature
De favoriet van mijn kinderen. De handleiding bestaat uit sjablonen die de kinderen dan moeten nabouwen met de blokken uit bepaalde lades. Zo is er een giraf gemaakt van kleine, ronde blokjes en een kraanvogel die je kan nabouwen met stokjes. Beide kinderen vonden het heel fijn om de figuren na te maken. Mijn jongste had er af en toe wat hulp bij nodig, want er zitten wat moeilijker figuren bij,
5. Spielgaben Inspiration Cards
Een beetje hetzelfde als de handleiding erboven, maar dan niet beperkt tot de natuur. Je vindt er een bouwplan terug om het Colosseum na te bouwen, maar er zitten ook wat plannen voor 3D-figuren tussen. Deze kaarten zijn perfect voor jongere kinderen en waren niet echt uitdagend genoeg voor mijn oudste. De jongste kon er alleen mee aan de slag.
Hoewel de handleidingen fantastisch zijn en je er makkelijk de eerste jaren wiskunde mee kan geven aan je kinderen is het voor ons gezin vooral fijn hoe ‘open ended’ Spielgaben is. Je kan als ouder dingen voorbereiden en zo het spel sturen van je kind, maar nog fijner vond ik het om de kinderen gewoon totale vrijheid te geven. Mijn jongste bouwde er al de leukste bouwwerken mee en gebruikte de houten ronde schijfjes ook als munten in zijn winkeltje of als pizza in zijn poppenhuis. Een ander pluspunt is dat de set wat anders is dan anders. Wij hadden al heel wat houten figuren liggen om tangrams mee te bouwen, maar hier zitten echt vormen bij die je bij andere sets niet kan vinden. Vooral de cirkels vallen hier goed in de smaak. Sensorisch is het echt heerlijk spelen. Als laatste wil ik ook wijzen op de kwaliteit van het product: de set kan duidelijk tegen een stootje.
Maar laat dat nu net ook een minpuntje zijn. Kwalitatief materiaal is… zwaar. Ik krijg de set niet in mijn eentje opgetild en moet mijn man dus elke keer vragen de houten kast te verplaatsen als ik het materiaal op een andere plek wil. Een ander minpuntje is dat er veel piepkleine dingen in de set zitten. Het materiaal is echt niet geschikt voor heel jonge kinderen. Ik heb zelf mijn 6-jarige ook een paar keer toegeroepen dat hij de dingen niet in zijn neus mocht steken (Ik heb alles ontsmet voor de volgende gebruiker ondertussen!). Daarnaast raak je de kleine dingen ook snel kwijt en was het toch wel elke keer een beetje tellen en stressen bij het opruimen.
Al bij al een fantastische set om uit te lenen. Hier echt een hit bij de kinderen.
WOBBEL
In januari kochten we een balansbord aan van het merk Wobbel. Ons gezin heeft zelf al 8 jaar een ander merk in huis en er wordt, echt waar, dagelijks mee gespeeld. Het leek ons dan ook de perfecte aanwinst voor de materialenbibliotheek. Het woord zegt het al zelf: Het is een plank om op te balanceren of te wobbelen. Maar net zoals de vorige materialen in deze bespreking is ook de Wobbel een ‘open ended’ stuk speelgoed. Hier wordt het gebruikt als schommelstoel om te lezen, als brug voor de auto’s en de trein, als toonbank van het winkeltje of als poppenbed. Je kan het zo gek niet bedenken of ons balansbord is het al geweest. Wil je de plank ook eens uitlenen?