Sinds kinderen van 5 jaar leerplichtig zijn, krijgen we als vereniging steeds meer vragen over huisonderwijs aan kleuters. Heel wat mensen vragen zich af of ze kinderen van 5 jaar dan al aan de keukentafel moeten zetten met een werkboekje voor de neus. En hoe zit het met inspectie?
In juni 2024 hadden we voor de tweede keer een telefonisch gesprek met de Onderwijsinspectie over kleuters. Het verslag van dat gesprek kun je op onze website lezen: Huisonderwijs en inspectie bij kleuters uit de derde kleuterklas (vhov.be). Voor wie nog wat meer wil weten, organiseren we een online infomoment over huisonderwijs en inspectie bij kleuters uit de derde kleuterklas. De sessie wordt gegeven door Liesje Vanhoeck, voorzitter van de vzw en ouder van 3 kinderen die huisonderwijs krijgen.
Waar gaan we het precies over hebben tijdens ons online infomoment?
- Verslagen van de gesprek dat plaatsvond tussen de Onderwijsinspectie en onze vereniging de afgelopen jaren. Specifiek zullen we ons focussen op volgende vragen: Krijgen kleuters ook inspectie? Wat verwacht de inspectie dat we doen met onze kleuters?
- Concrete voorbeelden van hoe je het huisonderwijs voor een kleuter kan inrichten. Met extra aandacht naar documentatie toe.
- Vragenronde
Wanneer? Woensdag 30 oktober van 19 uur tot 20.30 uur.
Waar? Online, via Zoom. Op 29 oktober krijg je van ons een link doorgestuurd.
Prijs? Leden betalen 24,1 euro (20 euro + 21% btw) voor de infosessie. Niet-leden betalen 42.35 (35 euro + 21% btw). Je koopt tickets in onze webshop. Online infosessie: Huisonderwijs en inspectie bij kleuters uit de derde kleuterklas (vhov.be)
Heb je al oudere kinderen en ben je geïnteresseerd in een infosessie over de Onderwijsinspectie? We geven er eentje specifiek over de inspectie op donderdag 28 november. Online infosessie: Inspectie (vhov.be)
We merken dat heel wat startende huisonderwijzers vragen hebben over de Onderwijsinspectie. Daarom organiseren we op donderdag 28 november een online infomoment. We hopen zo iedereen wat te kunnen geruststellen.
Waar zullen we het precies over hebben?
- Wat is de Onderwijsinspectie?
- Wanneer krijg ik inspectie?
- Hoe verloopt een inspectie?
- Wat met mijn kind met extra zorgnoden?
- Hoe moet ik mij voorbereiden?
- Wat als het misgaat tijdens een inspectieronde?
Wanneer? Donderdag 28 november van 19 uur tot 20.30 uur.
Waar? Online, via Zoom. Op 27 november krijg je van ons een link doorgestuurd.
Prijs? Leden betalen 24,1 euro (20 euro + 21% btw) voor de infosessie. Niet-leden betalen 42.35 (35 euro + 21% btw). Je koopt tickets in onze webshop.
Heb je een kleuter uit de derde kleuterklas en ben je geïnteresseerd in een infosessie over de Onderwijsinspectie en huisonderwijs bij hen? We geven er eentje specifiek over kleuters op woensdag 30 oktober: Online infosessie: Huisonderwijs en inspectie bij kleuters uit de derde kleuterklas (vhov.be)
Huisonderwijs brengt heel wat voordelen met zich mee, daar hoeven we je vast niet meer van te overtuigen. Maar het kan af en toe ook een hele uitdaging zijn, zeker bij kinderen met extra zorgnoden.
Bieke is lerares, pedagoog en huisonderwijsmama van een zoon met verschillende diagnoses. Tijdens dit infomoment vertrekt ze vanuit haar eigen verhaal, aangevuld met wetenschappelijk onderbouwd materiaal. De sessie richt zich vooral op huisonderwijs en niet zozeer op wat autisme nu precies is.
Concreet zal het infomoment er zo uitzien:
1. een diagnose, wat nu?
Wanneer er ‘een vermoeden van’ is of wanneer je kind net een diagnose krijgt, zit je als ouder met heel wat vragen. Er is genoeg informatie te vinden over wat autisme (of andere ontwikkelingsstoornissen/leerproblemen) nu precies is, maar staat iemand ook stil bij het proces dat je als ouder doormaakt? Want dat verwerkingsproces doorlopen is nodig. Nodig om in je eigen kracht te kunnen staan en zo je kind (beter) te begeleiden. Daarnaast is autisme zo’n breed spectrum, dat het zich bij elke persoon anders uit. Je krijgt tools aangereikt om meer zicht te krijgen op de moeilijkheden, maar evenzeer op de sterktes van je kind binnen het spectrum.
2. huisonderwijs, iets voor ons?
Twijfel je nog over de keuze voor huisonderwijs, net gestart of al enkele jaren bezig? Bieke vertelt over de schooluitval van haar zoon, de zoektocht binnen het onderwijslandschap en de effecten van de keuze voor huisonderwijs op haar gezin. Voor de één een (pijnlijk) herkenbaar verhaal, voor de ander eerder een aanmoediging om altijd te blijven praten met alle betrokkenen in het verhaal en de belangen van je kind voorop te plaatsen.
3. 1,2,3, start!
De keuze voor huisonderwijs is gevallen. De stappen die je moet ondernemen komen uitvoerig aan bod in onze informatiesessie en bundel voor starters, dus daar gaan we niet over uitbreiden. Bieke licht wel toe welke aanpassingen of mogelijkheden er zijn voor kinderen met extra zorgnoden. Denk aan het aanvragen
van een vrijstelling, mogelijke aanpassingen bij examens, enz. een inkijk in ons huisonderwijsleven
Huisonderwijs ziet er in elk gezin anders uit. Er bestaat geen vaste handleiding die voor elk kind werkt. Bieke geeft een inkijk in het huisonderwijsleven bij hen thuis. Hoe wordt er rekening gehouden met alle diagnoses en de asynchrone ontwikkeling? Welke hulpmiddelen worden er gebruikt? Hoe ziet zo’n huisonderwijsdag er precies uit? Hoe zit het met planningen? Enz. Sommige uitdagingen en moeilijkheden zullen vast herkenbaar zijn. Deze herkenbaarheid zorgt de hele sessie voor een sfeer van veiligheid en wederzijds begrip.
4. een inkijk in ons huisonderwijsleven
Afsluiten doen we met een vragenrondje.
Wanneer? Dinsdag 17 december van 19 uur tot 20.30 uur.
Waar? Online, via Zoom. Op 16 december krijg je van ons een link doorgestuurd.
Prijs? Leden betalen 24,1 euro (20 euro + 21% btw) voor de infosessie. Niet-leden betalen 42.35 (35 euro + 21% btw). Je koopt tickets in onze webshop. Online infosessie: Huisonderwijs bij kinderen met ASS en andere diagnoses en/of leerproblemen (vhov.be)
Zaterdag 26 april 2025 organiseren we een informatiesessie voor starters en geïnteresseerden. We starten om 13u30 en eindigen rond 16u30.
13u30 – 15uur: INFORMATIESESSIE VOOR STARTERS EN GEÏNTERESSEERDEN
Deze lezing wordt gegeven door de bestuursleden van onze vereniging. De sessie richt zich vooral tot starters en mensen die van plan zijn binnenkort te starten. Tijdens deze lezing krijg je informatie over de wettelijke kant van huisonderwijs, maar ook handige tips die elke starter kan gebruiken. Wat is huisonderwijs? Hoe vul ik mijn verklaring van huisonderwijs in? Of: Krijg ik ook inspectie? Er zal ook genoeg tijd zijn om vragen te stellen.
15u15 – 16u30: PANELGESPREK HUISONDERWIJS (lager en middelbaar)
Voor de wettelijke kant is er de informatiesessie rond huisonderwijs. Daar kom je alles te weten over de wettelijke en de praktische kant, maar misschien zit je daarna nog met meer vragen? Hoe kan mijn veertienjarige vrienden maken? Moet ik lichamelijke opvoeding geven? Hoe blijf ik mijn kind motiveren? Maak een lijstje met vragen en kom ze aan ons ervaren panel stellen. Zij zullen je met raad en daad bijstaan.
Waar? Fort Merksem, Fortsteenweg 120 in Merksem
Wanneer? Zaterdag 26 april 2025 van 13u30 tot 16u30
Voor wie? Voor iedereen die meer informatie wil rond huisonderwijs of op zoek is naar gelijkgestemden. Aangezien de plaatsen beperkt zijn in de zaal laten we geen kinderen toe die niet langer op de schoot van een ouder passen. Tieners en jongeren die info willen, zijn natuurlijk wel welkom! Die mogen gratis mee met de ouders. Voor hen bestel je een ticket door te mailen naar liesje@vhov.be.
Inschrijven? Je koopt per deelnemer een ticket in onze webshop aan. Dat kan vanaf januari 2025. Je krijgt geen ticket toegestuurd. De mail die je krijgt van ons telt die dag als toegangsbewijs. Vergeet de mail (op papier of digitaal) niet mee te brengen de 26ste! Tickets kosten 50 euro per persoon voor niet-leden en 25 euro per persoon voor leden.