Op vrijdag 8 december 2023 bezoeken we samen met de leerlingen 1e graad lager onderwijs (1e en 2e leerjaar) de volkssterrenwacht Urania in Hove.
Wat kan je verwachten?
Planetariumvoorstelling
In het planetarium worden er 3500 sterren geprojecteerd op een koepel van 8m diameter. Aan de hand van deze sterrenhemel worden de sterrenbeelden getoond, de melkweg, de beweging van de planeten doorheen de nachtelijke hemel, de vallende sterren…
Duur: 30 min
Zonnestelsel
Aan de hand van de meest recente beelden worden de verschillende hemellichamen in ons zonnestelsel van naderbij bekeken. De afstanden tussen en de grootte van de planeten komen aan bod in ons 12 meter lange schaalmodel.
Tentoonstellingszaal
Het bezoek aan de tentoonstellingszaal spitst zich toe op meteorieten en kometen. Hier bekijken we waar deze stenen vandaan komen en welke gevolgen een impact heeft voor onze planeet. Bovendien krijg je de kans om een echte meteorietsteen vast te nemen!
Beweging van de aarde
De beweging van de aarde heeft een sterke invloed op ons dagelijkse leven, maar toch denken we er nauwelijks nog over na. Dankzij het Baader-planetarium kunnen we alle hemelverschijnselen zoals de verduisteringen, de dag en nacht cyclus, de maanfasen, de seizoenen, etc verklaren.
Waarnemingstoren
In onze waarnemingstoren bekijken we onze 40cm Cassegrain (Gobelijn-telescoop) en leggen we uit hoe deze werkt. Bovendien kunnen we bij helder weer kijken naar de zon, de maan en of de planeten.
In het midden van de rondleiding is een pauze van 15-20 minuten voorzien waar iedereen een drankje aangeboden krijgt.
VOOR WIE?
6-8 jarigen, of kinderen op werkniveau 1e of 2e leerjaar. Elke ouder kan het best inschatten of zijn/haar kind kan deelnemen aan deze activiteit zonder de groep te storen. Omdat de plaatsen beperkt zijn, vragen we om jullie te beperken tot één begeleidende ouder per gezin.
WANNEER?
Vrijdag 8 december 2023 om 13 uur (totale duurtijd 2u30m)
WAAR?
Volkssterrenwacht Urania – Jozef Mattheessensstraat 60, 2540 Hove
INSCHRIJVEN? Je koopt een ticket in onze webshop. Leden betalen 7 euro per deelnemer. Niet-leden betalen 10 euro per persoon. Je koopt tickets voor alle deelnemers, d.w.z. de kinderen die meegaan en de begeleidende ouder. Let op! We kunnen maar 1 volwassene per gezin laten meegaan.
Op donderdag 14 december gaan we naar het Museum Plantin-Moretus en nemen deel aan het hoorspel en de workshop ‘Meester etsen droge naald’.
De dag ziet er als volgt uit:
Om 10u. volgen we het hoorspel doorheen het museum. Het hoorspel is geen klassieke audiotour, maar wekt de kamers en zijn vroegere bewoners op een amusante manier tot leven. Met nieuwe driedimensionele audiotechnieken lijkt het wel of je door de tijd reist en een bedrijvig huis en drukkerij binnenstapt.
LUISTER NAAR HET HUIS EN ZIJN VROEGERE BEWONERS
Je zit aan tafel met Edward Moretus terwijl hij het huis verkoopt aan de stad Antwerpen om er een museum van te maken. In het kantoor kom je Christoffel Plantin himself tegen. Boven in de bibliotheek sta je temidden van een discussie tussen boeken. En elk huis heeft zijn kruisje: de portretten klappen uit de biecht en jij staat erbij en kijkt ernaar.
Van 12u. tot 13u. hebben we een lunchpauze en om 13u. starten we met de workshop ‘Meester
etsen droge naald’.
De etstechniek is in de 16e eeuw ontstaan als een nieuwe vorm van reproductiegrafiek. Belangrijke schilders als Van Dyck en Rembrandt waren echte meesters in het etsen.
In de workshop bekijken we eerst boekillustraties, prenten en tekeningen. Nadien gaan we zelf aan de slag met een plexi plaatje, inkt en een eeuwenoude drukpers en maken onze eigen droge naald ets.
Voor wie?
Voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij kunnen samen met een (groot)ouder deelnemen of alleen, onder begeleiding van een VHoV-medewerker. Jongere zussen of broers kunnen helaas niet deelnemen. Per deelnemer (ouder en kinderen) koop je een ticket.
Wanneer? Donderdag 14 december. We verzamelen ’s morgens om 9u.45.
10u. – 12u.: hoorspel
12u. – 13u.: lunchpauze
13u. – 14u.30: workshop ‘Meester etsen droge naald’
Waar? Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Lunch: in het museum zelf is geen lunchruimte, je kan bijvoorbeeld lunchen op een bankje op de Vrijdagmarkt of in één van de horecazaken.
Inschrijven? Leden betalen 15 euro per deelnemer. Niet-leden betalen 17 euro. Je koopt een ticket voor elke deelnemer (ouder en kinderen). Inschrijven kan t.e.m. woensdag 6 december. Vermeld bij inschrijving de leeftijd van de kinderen. Vermeld bij inschrijving de leeftijd van de kinderen. Tickets worden niet terugbetaald.
Voor meer informatie kan je mailen naar kathy@vhov.be.
Onze vereniging is niet verantwoordelijk voor ongevallen die gebeuren tijdens de activiteiten.
Op donderdag 11 januari bezoeken we het centraal magazijn van Kringwinkel Antwerpen. Tijdens de rondleiding krijgen we een kijk op de enorme bedrijvigheid en logistiek die er schuil gaat achter een kringwinkel. We bezoeken de sorteerafdelingen en herstelateliers van het centraal magazijn, om zo kennis te maken met de werking van Kringwinkel Antwerpen.
De dag ziet er als volgt uit:
We starten om 10u. met een rondleiding in het centraal magazijn in Merksem. Hier zien we o.a. de sortering van huisraad, de sortering van textiel, de loskade en het atelier ‘Uw Kringding’. Tussen 12u. en 14u. hebben we een middagpauze en kunnen we ons begeven naar het tweede magazijn in Schoten. Ook wandelliefhebbers hebben dan de tijd om 3,2 km te voet te stappen naar
het magazijn in Schoten. Lunchen kan bijvoorbeeld in het Bouckenborghpark of het gemeentepark Bremweide.
Om 14u. krijgen we een rondleiding in de herstelateliers van Kringwinkel Antwerpen waar elektro en fietsen hersteld worden.
Voor wie? Kinderen vanaf het eerste leerjaar samen met een (groot)ouder. Jongere broers en zussen mogen
meekomen (en betalen ook).
Wanneer?
Donderdag 11 januari:
10u. tot 12u.: rondleiding in het centraal magazijn in Merksem
12u. tot 14u.: lunchpauze
14u. tot 15u: rondleiding in de herstelateliers in Schoten
Waar?
Waar?
10u.:
Kringwinkel Antwerpen
Centraal magazijn
Deurnesebaan 52
2170 Merksem
Het centraal magazijn is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.
14u.:
Magazijn Schoten
Industrielaan 52
2900 Schoten
De afstand tussen de twee magazijnen is ongeveer 3,2 km. Openbaar vervoer van het magazijn in
Merksem naar het magazijn in Schoten is eerder omslachtig. De verplaatsing doe je best te voet, met
de fiets of met de auto.
Bijdrage?
Leden betalen 4 euro per deelnemer. Niet-leden betalen 6 euro.
Inschrijven?
Heb je zin om mee te gaan, dan kan je per deelnemer (ouder en alle kinderen) een ticket kopen. Inschrijven kan t.e.m. woensdag 3 januari. Vermeld bij inschrijving de leeftijd van de kinderen. Tickets koop je in de webshop.
Voor meer informatie kan je mailen naar kathy@vhov.be
Een warm sprookje over liefde, leven en hoop.
Er was eens een vader en een zoon. ledere avond las de vader zijn zoon een verhaal voor. Steeds hetzelfde verhaal: over een vader en een houten zoon die en echt jongetje werd. Toen kwam de oorlog en was er alleen nog de vader. De vader maakte en jongetje van stukken hout en puin. ledere avond leest de vader zun nouten zoon een vernaa voor. Steeds hetzelfde verhaal. Totdat op een avond…… een hamer, een beitel en de fantasie het echte leven ontmoeten. En dan wordt het heel eenvoudig om een droomwereld in en uit te glijden.
Sprookjes enzo presenteert zijn eigen versie van het traditionele Italiaanse sprookje Pinocchio met de frisse, onbezorgde vrijheid van een kind van vandaag. Het verhaal van een marionet wiens neus groeide als hij leugens vertelde en van zijn geliefde vader.
Wat? Samen met andere kinderen in huisonderwijs en hun ouders/begeleiders naar het theater.
Wanneer? Dinsdag 16 januari van 10u30 tot 11u30.
Voor wie? Het stuk is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar, maar je kent als ouder jouw kinderen natuurlijk het beste. Jij weet wat ze al dan niet aankunnen. Ook oudere kinderen kunnen zeker nog genieten van dit stuk.
Waar? Cultureel centrum Scharpoord. Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Tickets? Leden betalen 1 euro per deelnemer, niet-leden 2 euro. Er kan maximaal 1 volwassene per gezin mee. We verzamelen een kwartier voor aanvangstijd in de inkomsthal. Je koopt tickets in onze webshop.
We gaan vilten! Bij deze workshop gaan we aan de slag met ruwe wol. We bewerken deze met water en zeep en veel duwen, rollen en wrijven. Deze oeroude techniek is de oudste manier om textiel te maken.
Wat? Educatieve uitstap en workshop over het gebruik van wol. Belangrijk om te weten, is dat de workshop enkel voor kinderen/jongeren is. Ouders kunnen niet deelnemen aan de workshop. Die kunnen wel het museum (gratis) bezoeken terwijl de kinderen bezig zijn.
Wanneer? Donderdag 22 februari 2024 van 13u tot 15u30.
Waar? Begijnhofmuseum Dendermonde, Begijnhof 11-24-25, 9200 Dendermonde
Voor wie? Open voor iedereen vanaf het 1ste leerjaar, maar hou er rekening mee dat ouders niet aanwezig kunnen zijn bij de workshop. Ze kunnen wel ondertussen het museum bezoeken. Dat is volledig gratis voor de ouders.
Inschrijven? Je schrijft je in door een ticket te kopen voor elke deelnemer aan de workshop. Ouders moeten niet betalen. Die mogen gratis het museum bezoeken. Deelname kost 5 euro per ticket voor leden, niet-leden betalen 7 euro. Tickets worden niet terugbetaald.
Maandag 26 februari bezoeken we van 13 tot 15 uur het museum van Suske en Wiske, daarna gaan we zelf aan de slag. Van 15 tot 16 uur krijgen we een workshop striptekenen!
Wat? We starten met de striptoer van13u tot 15u. Daar ontdekken we wat er nodig is voor een goed stripverhaal. Doorheen 9 kamers worden er allerlei tips en uitleg gegeven. Samen een waanzinnig verhaal improviseren, typische kenmerken van een slechterik ontdekken en proberen te bewegen zoals een stripfiguur. Op het einde van de Striptoer heb je een heus avontuur beleefd en een eigen stripverhaal gecreëerd. Daarna krijgen we ook een workshop striptekenen van 15u tot 16u. Er wordt tijdens de workshop gefocust op de belangrijkste bouwstenen van een stripverhaal: de stripfiguren, het verhaal en de cover.
Wanneer? Maandag 26 februari van 13 tot 16 uur.
Waar? Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout
Tickets? Je koopt een ticket voor elke volwassene en elk kind dat deelneemt aan de workshop. Leden betalen 7 euro per kind en 10 euro voor een volwassene. Niet-leden betalen 9 euro per kind en 12 euro voor een volwassene. Tickets koop je in onze webshop. Let op: Je koopt de tickets voor kinderen hier en die voor volwassenen hier. Tickets worden niet terugbetaald.
Tijdens de KIDconcerten brengt het Antwerp Symphony Orchestra bekende werken uit het klassieke orkestrepertoire samen met een aanstekelijk verhaal op maat van de leeftijdsgroep. Voeg daar getalenteerde acteurs aan toe en je hebt een symfonische vertelling vol plezier en verbeelding. In deze voorstellingen maken de kinderen op een luchtige manier kennis met het repertoire en het symfonische orkest, dat telkens met minstens 50 musici op het podium plaatsneemt.
Over Pinokkio:
Er was eens … een houten jongetje. De avonturen van Pinokkio en Gepetto spreken al generaties lang kinderen én hun ouders tot de verbeelding. Nico Sturm kruipt in de huid van het houten hoofdpersonage en leert dat aan het rechte pad heel veel zijwegen zitten. Op de sprankelende Italiaanse tonen van Gioacchino Rossini zorgen orkest en acteurs voor een vrolijke voorstelling voor jong en oud. Onze neus eraf als het niet waar is!
WAT? Samen naar een klassiek concert: Pinokkio.
WANNEER? Vrijdag 1 maart 2024 om 13u30.
WAAR? Koninging Elisabethzaal in Antwerpen, vlak naast het Centraal Station.
VOOR WIE? Voor iedereen die normaal in het 1ste tot en met het 3de leerjaar zou zitten. Natuurlijk is dit maar een richtleeftijd en weet jij het best als ouder wat jouw kind aan kan.
TICKETS? Leden betalen 7 euro per deelnemer. Niet-leden betalen 9 euro. Een week voor we naar het concert gaan, krijg je nog een mail van ons. Tickets koop je in onze webshop.
#RDKPJE is een muzikale theatervoorstelling, geïnspireerd op het alom bekende sprookje ‘Roodkapje’. BRUTAAL JONG maakt er en geheel eigen, eigentijdse, woke geinspireerde, licht subversive, verrassende en geestige versie van. Met zelfgeschreven liedjes!
Als Roodkapje koekjes gaat brengen naar grootmoe en mama voor de 1000ste keer zegt: ‘Op het pad blijven, hé, Roodkapje…!’, heeft ze daar echt geen zin meer in. Ze is nieuwsgierig naar iets anders. Ze verlangt ernaar en rol te spelen in en ander sprookje, waar ze niet enkel het lieve, mooie, koekjes brengende meisje is, maar ook slim en moedig kan zijn zoals de Jager, of zelfs sterk en gevaarlijk zoals de Wolf. In ieder van ons zit en Roodkapje, een Wolf en een Jager. We kunnen allemaal mooi en lief zin, maar ook slim en moedig, zelfs sterk en gevaarlijk. Of zelfs helemaal het tegenovergestelde…
Ontdek samen met de drie acteurs van BRUTAL JONG (Lieve Cornelis, Steve De Schepper en Walter Janssens) hoe Roodkapje, de Wolf en de Jager zichzelf heruitvinden op hun gekke tocht naar avontuur en naar… tja: naar waar, eigenlijk? Naar de echte mensenwereld? Naar andere sprookjes? Naar zichzelf? …
CONCEPT, TEKST, MUZIEK & SPEL: Lieve Cornelis, Steve De Schepper en Walter Janssens
REGIE: Walter Janssens
Wat? Samen met andere kinderen in huisonderwijs en hun ouders/begeleiders naar het theater.
Wanneer? Dinsdag 5 maart van 10u30 tot 11u30.
Voor wie? Het stuk is bedoeld voor kinderen tussen de 7 en 10 jaar, maar je kent als ouder jouw kinderen natuurlijk het beste. Jij weet wat ze al dan niet aankunnen. Ook oudere kinderen kunnen zeker nog genieten van dit stuk.
Waar? Cultureel centrum Scharpoord. Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
Tickets? Leden betalen 1 euro per deelnemer, niet-leden 2 euro. Er kan maximaal 1 volwassene per gezin mee. We verzamelen een kwartier voor aanvangstijd in de inkomsthal. Tickets koop je in de webshop.
We gaan samen naar de film!
Voor haar negende verjaardag krijgt Babs van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee. Alleen op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt, mag Babs hem houden. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor…
Wat? Een vrolijke en humoristische film van de Nederlandse Mascha Halberstads, die hiervoor haar garage ombouwde tot een heuse animatiestudio!
Wanneer? Donderdag 2 mei 2024 om 13u30
Waar? Cultuurhuis Belgica, Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde
Voor wie? Deze activiteit is voor iedereen!
Inschrijven? Je koopt een ticket per persoon (dus: voor elk kind en elke volwassene) die meegaat. Leden betalen 3,5 euro per deelnemer, niet-leden betalen 5 euro per ticket. De tickets zijn te koop in de webshop.
Vanwege de lovende reacties gaan we opnieuw naar Vuur/Toren: een prachtige voorstelling geïnspireerd op het beroep van de vuurtorenwachter met zijn moedige mannen – of vrouwen – die bereid zijn extreme eenzaamheid en zware stormen te verduren. Rare snuiters die gestrand zijn tussen wal en schip, overgeleverd aan de natuurelementen en aan elkaar.
Wat? Theatervoorstelling Vuur/Toren. De voorstelling duurt ongeveer een uurtje. (Let op: We gingen vorig jaar al in het Paleis in Antwerpen naar deze voorstelling kijken.)
Wanneer? Dinsdag 7 mei 2024 om 13u30
Waar? Cultuurhuis Belgica, Kerkstraat 24, 9200 Dendermonde
Voor wie? De voorstelling is voor iedereen die 6 jaar is en ouder. Als ouder kun je best zelf inschatten of deze voorstelling ook iets is voor jouw 4-jarige of 16-jarige. Vorig jaar hebben heel wat tieners van de voorstelling genoten en… de ouders die mee waren, vonden het ook een heel goede voorstelling. Hou er wel rekening mee dat er luide knallen te horen zullen zijn en er gebruik wordt gemaakt van lichtflitsen.
Inschrijven? Leden betalen 6 euro, niet-leden 8 euro. Je koopt een ticket voor elk kind dat deelneemt en ook voor jezelf. Je kan de tickets in onze webshop vinden.
Link naar de trailer van de voorstelling: https://youtu.be/rv3ghRz2uWo.