Schrijven is ‘huge’. Schrijven is ‘very huge’. Schrijven is namelijk een van de moeilijkste vaardigheden die we onze kinderen leren. Het schrijven is een enorm complexe sensomotorische vaardigheid met complexe bewegingen. In mensentaal wil dit zeggen dat dit het zeer precies laten samenwerken is van vingers, hersenen en ogen. Het mag dan ook niet verwonderen dat zoveel kinderen schrijven eerder een strijd vinden in plaats van een activiteit waar ze naar uitkijken. Pas later, als het schrijven is geautomatiseerd, ervaren kinderen de vele voordelen die het met zich meebrengt.
De voordelen van schrift zijn niet te ontkennen en het blijft een belangrijke rol vervullen in het leven van een kind. En niet alleen in het leven van een kind, maar ook in het hoger onderwijs en in het beroepsleven. Een vlugge aantekening voor een medestudent of collega, een internetpanne, een kapotte computer of smartphone… Schrift zal niet dadelijk weg te denken zijn.
Als huisonderwijzer stel je je vast een heleboel vragen. Hoe begin je in het huisonderwijs aan het schrijven? Is het nodig om methodes te gebruiken? Vanaf welke leeftijd start je met schrijven? Zijn voorbereidende schrijfoefeningen noodzakelijk? Wat als mijn kind helemaal niet wil schrijven? Welke schrijfmiddelen bied ik aan? Vloeiend schrift of script? Hoe leer ik mijn linkshandige schrijven? Is schrijfhouding wel zo belangrijk als ze beweren? Moet mijn kind veel oefenen? Wat bedoelt men met een goede pengreep?
Op deze vragen willen wij jou een antwoord bieden via een workshop schrijven op 16 februari 2019. Katrien Roos, kinderergotherapeute, zal vanuit haar praktijkervaring op deze workshop spreken en zal handvaten aanreiken zodat u vol zelfvertrouwen het schrijfproces van uw kind kan begeleiden. De verschillende methodes zullen ter sprake komen, maar deze zijn geen must om te leren schrijven. Deze workshop richt zich zowel naar de ouders van kleuters en beginnende schrijvertjes, als naar de ouders van kinderen met schrijfproblemen. Voor meer informatie, klik hier.