De lessen zijn geschorst. Scholen voorzien noodopvang de komende 3 weken. “En nu?” hoor ik je denken. “Ik kan onmogelijk 5 weken lang zelf mijn kinderen les geven.” Tuurlijk wel. Weet jij dat er kinderen in Vlaanderen zijn die elke dag les krijgen van hun mama of papa? En als die mama’s en papa’s dat kunnen, kun jij dat ook! Met een beetje ondersteuning van de school, online oefenplatformen zoals Bingel en Kweetet en heel veel geduld ben jij na 5 weken een volleerd huisonderwijzer.
1. Ben Weyts wil dat scholen online lessen aanbieden via Smartschool, maar weet je dat er ook andere platformen zijn waarmee je zelf aan de slag kan? Bovendien zijn heel wat van de oefenplatformen vanaf maandag gratis tot en met de paasvakantie. Zo is er xnapda.be die instructie- en automatisatiefilmpjes voor het lager onderwijs aanbiedt. Voor wiskunde kun je terecht op https://nl.khanacademy.org/. Van kleuterklas tot in het middelbaar kun je hier rekenoefeningen vinden. Ook op https://www.kangoeroe.org/kangoeroe/category/oefenen/, de pagina van Kangoeroe de wedstrijd in wiskunde en logisch denken, kun je leuke denk- en rekenoefeningen vinden.
Misschien werkt je school ook met Bingel en Kweetet. Twee platformen van uitgeverijen die oefeningen aanbieden voor lagere schoolkinderen in Vlaanderen. Ook deze twee zijn tot en met de paasvakantie gratis. Enige probleem is dat alleen de leerkracht van je kind(eren) toegang kan aanvragen. Je kan het altijd even laten weten aan hen en vragen of ze een gratis account kunnen aanmaken voor de klas.
2. Schooltje spelen hoeft niet. Je kan natuurlijk thuis de living veranderen in een klas en het uurrooster van de school overnemen, maar je hoeft niet per se om 8u30 de schoolbel laten gaan. Het leuke aan huisonderwijs is dat het overal en altijd kan. Onder een dekentje op de bank of onder een boom in de tuin. Maak het gezellig. Pak er een tas thee bij en steek een kaarsje aan.
3. Weet je dat kinderen ook heel veel leren van voorlezen? Er is zelfs een stroming binnen het huisonderwijs die voor heel wat onderwerpen vertrekt vanuit ‘levende boeken’. Huisonderwijzers die die filosofie van Charlotte Mason volgen, lezen (uren) aan hun kinderen voor, praten er daarna over of maken er een werkje rond. Heeft je kind interesse in geschiedenis? Misschien kun je samen ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman lezen. Daarna laat je je kind het hoofdstuk navertellen en kijk je wat er is blijven hangen. Pak er ook de iPad bij om dingen op te zoeken. Niets leukers dan verdwalen in een boek.
Weet je dat Pinterest een schat aan informatie bevat? Google eens de interesse van je kind en zet er ‘unit study’ of ‘craft’ achter. Wedden dat je honderden ideeën te zien krijgt? Heel veel materiaal is in het Engels. Er zijn nu eenmaal meer Engelssprekende huisonderwijzers. Toch kun je ook heel wat Nederlandstalig materiaal op Google en Pinterest vinden. Ook op https://www.teacherspayteachers.com/ kun je leuke dingen vinden. Tegen betaling van een klein bedrag kun je lessen van leerkrachten kopen. Meestal Engels, maar langzaam komen er ook Franstalige en Nederlandstalige dingen op. Bovendien is een doorsnee van een Middeleeuwse burcht een doorsnee van een burcht in elke taal.
4. Er zijn goede en slechte dagen. Ook bij ervaren huisonderwijzers. Misschien lijkt het op sociale media alsof die persoon alles onder controle heeft, maar schijn bedriegt. Ook zij zitten soms met de handen in het haar en weten het even niet meer. Constant met je kinderen bezig zijn, vraagt veel energie, inzet en geduld. Het is normaal dat je je niet elke dag voor 200 procent kan geven. Wees lief voor jezelf en vergelijk niet te veel met wat anderen doen. En vergelijk zeker niet met huisonderwijzers die al jaren dag in dag uit bezig zijn.
5. Neem pauzes. Lukt het niet? Schuif de boeken aan de kant en ga iets leuks doen met de kinderen. De volgende dag heb je dan dubbel zo veel energie en kun je er weer even tegen. Durf ook langere pauzes te nemen van een paar dagen.
6. Maak je geen zorgen over socialisatie. Huisonderwijskinderen gaan ook niet naar school en toch zijn het allemaal stabiele en leuke kinderen. De omstandigheden zijn nu natuurlijk wat anders. Geen hobby’s, niet naar het zwembad, geen bibliotheekbezoekjes. Neem je kindjes mee naar het park. Trek ze een dikke trui en een regenpak aan en laat ze vrij ravotten in de natuur. Niets leukers dan hutten bouwen in de struiken of stenen en takken verzamelen.
7. Niet alleen je kind zal de komende weken leren, maar ook jij. Pieker dus niet of je het wel zal kunnen. Die staartdeling lijkt nu heel moeilijk, maar met Google en de hulp van de school kom je er wel. Durf ‘Ik weet het ook niet’ te zeggen tegen je kind en ga dan samen op zoek naar het antwoord.
8. Je bent niet alleen. We slaan er ons samen door. Begin een whatsappgroepje met de ouders van de vriendjes van je kinderen om jullie leed, maar ook tips te delen. Misschien ken je wel een huisonderwijzer waar je raad aan kunt vragen?
9. Probeer het positieve van deze situatie in te zien. Je krijgt de kans van op de eerste rij mee te maken hoe je kind leert. Je zal merken dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat.
10. Veel courage en vooral… heel veel plezier!