Tijdens onze infosessie op 26 april krijg je uitleg door AGODI over de wetgeving rond huisonderwijs. Kan ik zomaar starten in het midden van het jaar? Wat is een verklaring van huisonderwijs? Moet ik die elk jaar indienen? Na de uitleg van AGODI is er een blok rond de Examencommissie in Brussel (secundair). Afdelingshoofd Evi Verduyckt zal er uitleg geven over de werking. Hoe schrijf ik mijn kind in? Kan ik tegelijk ingeschreven zijn voor de eerste en derde graad? Na haar presentatie is er tijd om vragen te stellen.
Na een korte pauze is het de beurt aan ons panel van ervaren huisonderwijzers (minstens 4 jaar ervaring, de meesten véél langer). Zit je met vragen rond huisonderwijs? Stel ze aan onze experts. We begrijpen dat het soms moeilijk is om je een beeld te vormen van dat panelgesprek. Daarom lijsten we hier al eens wat onderwerpen op. Zit jij toch met andere vragen? Mail ons dan via liesje@vhov.be. Dan kijken wij of we nog iemand kunnen strikken die jouw vragen kan beantwoorden.
In ons panel zitten twee ouders met volwassen kinderen die de Examencommissie al even achter zich hebben gelaten. Bovendien brengt een van die ouders zijn dochter mee. Maar wist jij dat een van onze bestuursleden huisonderwijs kreeg als kind? Ook zij is die dag aanwezig en beantwoordt graag alle vragen. “En hoe verliep de overstap naar het volwassen leven?”, “Kon je makkelijk verder studeren?” of “Vind je het een meerwaarde dat je huisonderwijs kreeg?” Misschien verrast ze je wel met haar antwoorden, want als vereniging willen we een genuanceerd beeld brengen van wat huisonderwijs is. Van ons krijg je geen reclameplaatje, maar een eerlijk en open verhaal.
Valt jouw kind uit op school door een diagnose of een combinatie van verschillende diagnoses? Daar hebben ook heel wat panelleden (helaas) ervaring mee. Heel wat leden hebben kinderen met autisme, soms in combinatie met andere diagnoses als DCD, die na uitval op school helemaal openbloeiden bij huisonderwijs. Een paar van die ouders kregen zelfs op school te horen dat hun kind nooit tot praten of leren zou komen. Geloof je ons als we zeggen dat een van die kinderen ondertussen bezig is aan de derde graad Examencommissie (humane wetenschappen)? En dat hij dit jaar of volgend jaar hoopt zijn diploma te halen? Ga in gesprek met onze ouders. Ook zij zullen eerlijke en genuanceerde antwoorden geven, want we geven toe… Huisonderwijs gaat met vallen en opstaan.
Ook hoogbegaafdheid zorgt ervoor dat sommige kinderen zich beter voelen bij huisonderwijs. Ook hier hebben meerdere mensen in ons panel ervaring mee. Sommige kinderen combineren hoogbegaafdheid met een of meerdere diagnoses, anderen niet. Wat zijn de uitdagingen om huisonderwijs te geven aan een hoogbegaafd kind, maar misschien vooral… hoe daag je je kind uit en blijf je het uitdagen? Kun je een kind van 9 naar de Examencommissie sturen? Mag ik het examen lagere school overslaan en meteen naar de eerste graad? Schrijf ik mijn tienjarige dan beter in in de A- of B-stroom?
Het mooie aan huisonderwijs is dat je het onderwijs van je kind helemaal op maat van je kind kan afstemmen, zodat het perfect aansluit bij zijn of haar tempo, interesses en behoeften. Verwacht niet dat wij je vertellen hoe je het nu precies allemaal moet doen. Huisonderwijs is voor elk kind anders. We helpen jullie liefdevol op weg, geven tips en reiken handvatten aan. Gelukkig is binnen ons panel ook iedereen erg verschillend. Er zijn ouders met wel vijf kinderen en er is iemand met maar eentje. Bovendien heeft iedereen zijn of haar eigen stijl. Er zijn mensen die heel klassiek werken. Een beetje zoals op school, maar dan één op één. Er zijn ook mensen die met heel veel methodes werken, anderen maken hun cursussen zelf. Hoorde je al van Montessori, Steinerpedagogiek/Waldorf of Charlotte Mason? Jawel, we hebben er ook voor gezorgd dat deze leerstijlen vertegenwoordigd zijn! Het spreekt voor zich dat ook een meer eclectische stijl een plekje of twee heeft binnen ons panel.
We kunnen niet over huisonderwijsstijlen praten zonder unschooling/unschoolen te noemen. Al sinds de jaren 70 een heethangijzer binnen de huisonderwijsgemeenschap. Volgens het internet is unschoolen “een vorm van huisonderwijs waarbij kinderen leren op basis van hun eigen interesses, zonder een vast lesprogramma of traditionele schoolstructuur.” Er zijn natuurlijk heel wat “subculturen” binnen deze vorm. Die gaan van “radical unschooling” tot “game schooling”. Een van onze bestuursleden unschoolt haar drie kinderen. De oudste haalde zijn getuigschrift lager en eerste graad A-stroom aan de Examencommissie. Hij is nu bezig aan de derde graad humane wetenschappen. Het gezin kreeg ook al twee positieve inspecties. Heb jij vragen voor haar? Dan zien we je op 26 april!
Bestel tickets: Infosessie huisonderwijs in Merksem