VHoV heeft voor de eerste keer een “klas” ingeschreven die deelneemt aan Whizzkids, zowat de Vlaamse ICT-Olympiade voor kinderen uit de basisschool. Die klas is reeds aangemaakt en VHoV wil die aanvullen tot max. 10 leerlingen niveau Lager Onderwijs. Whizzkids organiseert online klas-wedstrijden waarbij geoefend wordt op geïntegreerde digitale vaardigheden. Het gaat hier niet zozeer over programmeren, maar wel over de vaardigheid om zaken op het internet op te zoeken en op die manier probleemstellingen op te lossen. Het doel is om samen van en met elkaar te leren: https://www.whizzkids.online/
Geïnteresseerde huisonderwijskinderen van het basisonderwijs kunnen zich uiterlijk tegen woensdag 9 oktober (graag vroeger) inschrijven door een email te versturen naar rinaldo.neels@gmail.com Let wel: We kunnen slechts één “digitale” klasgroep van maximum10 leerlingen organiseren. De eerste 10 ouders die een email versturen worden weerhouden. Ouders die hierna inschrijven worden op een “invallijst” geplaatst in het geval leerlingen in de loop van project zouden wegvallen.
Vermeld in je email volgende gegevens: Naam + Voornaam deelnemer, geboortedatum. Je krijgt van mij zeker binnen de 24 uur een antwoord.
VHoV doet mee aan de wedstrijd “niveau 6de leerjaar”. Dit sluit echter geen jongere huisonderwijsleerling uit. Ook 8- en 9- jarige huisonderwijsleerlingen die vlot kunnen lezen en vlot weg kunnen met digitale media kunnen aansluiten.
De wedstrijd wordt georganiseerd in 3 online-voorrondes + een halve finale (ook online):
Vragenreeks 1: 15 vragen
30 september 2024 – 25 oktober 2024
Vragenreeks 2 : 15 vragen
12 november 2024 – 13 december 2024
Vragenreeks 3: 15 vragen
13 januari 2025 – 14 februari 2025
Online halve finale:dinsdag 18 maart 2025
Tot slot is er nog een “kleine finale” en een “grote finale”:
Kleine finale voor halve finalisten plaats 11-20 in de Zoo van Antwerpen op 29 april 2025
Grote finale voor halve finalisten plaats 1-10 in Walibi op 22 mei 2025
Elke deelnemer kan zelf binnen de vastgelegde periode bepalen wanneer hij/zij de vragen oplost. Er zijn minstens een tweetal ontmoetingsmomenten voorzien via Teams. Voor wat betreft het invullen van de vragenlijst wordt gebruik gemaakt van Google Classroom. Ook voor mezelf is het op dit moment nog wat zoeken, maar het lijkt me alvast een leerrijk project te zijn:
- Alle leerlingen mogen individueel werken aan bepaalde vragen, ouders, broers/zussen mogen helpen. Centraal staat het verwerven van digitale vaardigheden.
- Er worden soms digitale ontmoetingen worden georganiseerd wanneer we bij bepaalde vragen vastzitten en samen willen overleggen hoe deze op te lossen. Dat kunnen ontmoetingen zijn in kleinere groepen en/of met de hele groep van 10 leerlingen (met begeleidende ouders).
- Deelname is volledig gratis
- Op actieve wijze leren kinderen heel wat bij. De onderzoeksthema’s hebben een breed veld: natuur, sport, geschiedenis, techniek, taal, … Alle mogelijke thema’s komen zowat aan bod.
- Er zijn nogal wat prijzen te winnen: Zo zijn er stadsklassen, workshops, klasuitstappen en materiële prijzen. Het totale prijzenpakket heeft een waarde van bijna €100.000. Maar bovenal is er uiteraard de unieke ervaring en de eer.
- Dit project biedt opnieuw een kans om aan te tonen dat huisonderwijskinderen wel degelijk een heel waardevol onderwijstraject doorlopen dat niet moet onderdoen voor leerlingen uit het klassiek onderwijs.
Rinaldo Neels