Het Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen vzw (toen het Vlaams HuisonderwijsVerbond) werd in 2013 opgericht. Er was toen sprake van Onderwijsdecreet XXII dat heel wat veranderingen met zich zou meebrengen voor de onderwijsvrijheid in Vlaanderen. Het VHoV wou zich opwerpen als volwaardige partner in de onderwijsgesprekken en ook een hulplijn zijn voor Vlaamse huisonderwijzers. Na het decreet werd de vrijheid van huisonderwijzers inderdaad ingeperkt, maar het VHoV was gelanceerd. Het verbond was twee jaar lang actief tot de oprichtster in 2015 naar het buitenland verhuisde. Alles werd even in de koelkast gestopt tot Katrien in de zomer van 2016 de beslissing nam om nieuw leven in het verbond te blazen. Katrien contacteerde Leslie en Liesje en samen kregen ze het VHoV, onder de vorm van een vzw, opnieuw in de startblokken.
In juni 2022 werd een nieuwe Raad van Bestuur gekozen. Katriens kinderen zijn allemaal afgestudeerd en ze geeft geen huisonderwijs meer. Liesje Vanhoeck volgde Katrien Roos op als voorzitter en Cindy Kumpen volgde Liesje op als secretaris.
In juni 2023 moesten we afscheid nemen van Leslie Bogaerts in de Raad van Bestuur. Zij werd opgevolgd door Bieke Vanhoeck. Zij neemt de taak van penningmeester over van Leslie.
De vrijwilligers zijn: Katrien Roos, Leslie Bogaerts, Kimberley Helsen, Eline De Bruyne, Hilke Scheerlinck, Kathy, Freek Roeles, Naomi Brignola, Christophe De Vos en Liesbet Henderickx.
Liesje, mama van Oskar (13), Otis (8) en Sukie (2). Ik ben getrouwd met Freek. We hebben een aantal jaar in het buitenland gewoond voor mijn man zijn werk en daar is ons huisonderwijsavontuur begonnen. We woonden in Texas en in onze straat alleen gaven 4 gezinnen huisonderwijs. Ik richtte er samen met 3 vriendinnen een co-operatieve op. We kwamen elke dinsdag samen met 80 andere gezinnen om te leren en te spelen. Ik stond er eerst drie jaar bij de kleutertjes waar we aan ‘Forest Schooling’ deden. Later gaf ik er handwerken en geschiedenis aan de tieners. Mijn liefde voor ‘Forest Schooling’ heb ik meegenomen naar Antwerpen. Al zes jaar lang komen we maandelijks samen met een leuke groep huisonderwijzers om over de natuur te leren, in bomen te klimmen en door de modder te rollen. Met dit Belgische weer hebben wij dan ook een grote verzameling rubber laarzen, regenpakken, wollen ondergoed en skibroeken!
Hallo, mijn naam is Cindy, mama van Victor (10).
Huisonderwijs… Eerlijk ? Tien jaar terug in de tijd had ik er nog nooit van gehoord…
Maar in oktober 2018 zijn wij, wegens gebrek aan schoolse mogelijkheden, toch in de huisonderwijswereld gestapt. In het begin was het geen evidentie om dit te combineren met mijn job, maar ondertussen hebben we onze draai hierin volledig gevonden…
Ondanks dat het ‘schoolse’ niet werkte voor Victor, zijn we toch heel ‘schools’ van start gegaan met het huisonderwijs. Omdat dat nu éénmaal het beste werkte voor mij indertijd… Maar ondertussen heb ik dat los kunnen laten en bepaalt Victor grotendeels zijn eigen traject… In de voor- en namiddag werken we telkens een uurtje naar een examen toe en de rest van de tijd vult hij met zelfgekozen educatieve projecten. Voor ons werkt dit prima zo !
Omdat ik de voorbije jaren met de overstap naar huisonderwijs en tijdens het huisonderwijs zelf veel heb gehad aan het VHoV wil ik mij nu ook graag inzetten om deze kennis te delen met anderen, een luisterend oor te bieden over bezorgdheden bij startende ouders, ouders weg te wijzen in de materialen die beschikbaar zijn, wettelijke bepalingen uit te pluizen enz… Als je vragen hebt, mag je dus zeker contact opnemen!
Bieke, mama van Marcel. Na een jarenlange zoektocht en heel wat obstakels binnen het onderwijsveld, besloten we midden 2021 over te schakelen op huisonderwijs. Zo hopen we dat Marcel zich ten volle kan ontplooien en ontwikkelen op alle domeinen. De verschillende diagnoses van Marcel brengen heel wat uitdagingen met zich mee, waardoor het voor ons elke dag opnieuw zoeken en aftoetsen is.
Binnen het VHoV ben ik penningmeester en verantwoordelijk voor de leerplatformen. Verder hoop ik ook fijne en leerrijke uitstappen en workshops te organiseren voor leden regio West-Vlaanderen.
Misschien herkennen jullie onze Marcel wel? Dat kan, want ik maak geregeld foto’s voor de nieuwsbrief.
Ik ben Katrien en getrouwd met mijn grote jeugdliefde, Stefan. Ik geef sinds 8 jaar huisonderwijs aan onze 3 jongste kinderen: Wolf, Amélie en August. De oudste, Dries, gaat naar school. Ik ben ergotherapeute van opleiding en heb tot 2016 een praktijk gehad voor kinderen met leerproblemen. Ik deed mijn werk met hart en ziel, maar toch heb ik besloten dat het niet langer combineerbaar was met het huisonderwijs. Ik heb prioriteiten moeten stellen. Dus, vandaag, ben ik een ontspannen huisonderwijzer, met beroepsbagage die ik regelmatig gebruik bij mijn eigen kinderen, telkens ze ergens vastlopen.
Ik ben Leslie en mag al een aantal jaar huisonderwijs geven aan mijn twee zonen . Ik dacht al langer dat huisonderwijs misschien wel geen slecht idee was, maar in de tijd dat de oudste met school begon, werkte ik nog. Toen ik stopte met werken is dat blijven doorgaan, omdat we er op dat moment nog geen “nood” in zagen. Tot de dam brak en we in maart 2014 besloten dat het genoeg geweest was. Het schooljaar daarna is ons huisonderwijsavontuur begonnen. Als het aan de jongens ligt gaan ze nooit meer naar school en zou zelfs hogeschool of universiteit thuis gegeven worden, maar dat zie ik zo niet gebeuren.
Ik ben Kimberley en getrouwd met Joeri. Samen hebben we 5 kinderen. Lucas (14), Thibeau (12), Victor (9), Charlotte (7) en Nathan (4). Ik geef reeds 9 jaar huisonderwijs aan onze kinderen omdat ze, mede dankzij hun extra zorgen, niet konden aarden in het (buiten)gewone onderwijs. Ondertussen zag ik welk effect dit heeft op onze kinderen en ben ik overtuigd van de vele voordelen hiervan. Ik geniet nu van de vrijheid en zijn zoveel mogelijk buiten te vinden.
Wij zijn Hilke en Eline, mama’s van een dochter Fenne (2017), een twee zonen Hasse (2018) en Nure (2020) . Omdat we ons niet konden vinden in de visies/ aanpak/… van de scholen die vanuit ons stekje in Boom vlot bereikbaar zijn hebben we de bewuste stap naar het huisonderwijs gezet.
Hilke werkt van thuis uit, en Eline kan door omstandigheden niet werken. Daardoor is huisonderwijs voor ons de ideale manier om onze kinderen op hun eigen tempo, en op de manier die het best bij hen past dingen bij te brengen.
Wij zullen binnen het VHOV onze schouders zetten onder activiteiten en workshops. Dus als je hier rond vragen of suggesties hebt, mail ons gerust via hilke@vhov.be.