Het Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen vzw (toen het Vlaams HuisonderwijsVerbond) werd in 2013 opgericht. Er was toen sprake van Onderwijsdecreet XXII dat heel wat veranderingen met zich zou meebrengen voor de onderwijsvrijheid in Vlaanderen. Het VHoV wou zich opwerpen als volwaardige partner in de onderwijsgesprekken en ook een hulplijn zijn voor Vlaamse huisonderwijzers. Na het decreet werd de vrijheid van huisonderwijzers inderdaad ingeperkt, maar het VHoV was gelanceerd. Het verbond was twee jaar lang actief tot de oprichtster in 2015 naar het buitenland verhuisde. Alles werd even in de koelkast gestopt tot Katrien in de zomer van 2016 de beslising nam om nieuw leven in het verbond te blazen. Katrien contacteerde Leslie en Liesje en samen kregen ze het VHoV, onder de vorm van een vzw, opnieuw in de startblokken. Het team is ondertussen uitgebreid.
Ik ben Katrien en getrouwd met mijn grote jeugdliefde, Stefan. Ik geef sinds 8 jaar huisonderwijs aan onze 3 jongste kinderen: Wolf, Amélie en August. De oudste, Dries, gaat naar school. Ik ben ergotherapeute van opleiding en heb tot 2016 een praktijk gehad voor kinderen met leerproblemen. Ik deed mijn werk met hart en ziel, maar toch heb ik besloten dat het niet langer combineerbaar was met het huisonderwijs. Ik heb prioriteiten moeten stellen. Dus, vandaag, ben ik een ontspannen huisonderwijzer, met beroepsbagage die ik regelmatig gebruik bij mijn eigen kinderen, telkens ze ergens vastlopen.
Ik ben Leslie en mag al een aantal jaar huisonderwijs geven aan mijn twee zonen . Ik dacht al langer dat huisonderwijs misschien wel geen slecht idee was, maar in de tijd dat de oudste met school begon, werkte ik nog. Toen ik stopte met werken is dat blijven doorgaan, omdat we er op dat moment nog geen “nood” in zagen. Tot de dam brak en we in maart 2014 besloten dat het genoeg geweest was. Het schooljaar daarna is ons huisonderwijsavontuur begonnen. Als het aan de jongens ligt gaan ze nooit meer naar school en zou zelfs hogeschool of universiteit thuis gegeven worden, maar dat zie ik zo niet gebeuren.
Liesje, mama van Oskar (11), Otis (6) en een baby’tje Sukie. Ik ben getrouwd met Freek. We hebben een aantal jaar in het buitenland gewoond voor mijn man zijn werk en daar is ons huisonderwijsavontuur begonnen. We woonden in Texas en in onze straat alleen gaven 4 gezinnen huisonderwijs. Ik richtte er samen met 3 vriendinnen een co-operatieve op. We kwamen elke dinsdag samen met 80 andere gezinnen om te leren en te spelen. Ik stond er eerst drie jaar bij de kleutertjes waar we aan ‘Forest Schooling’ deden. Later gaf ik er handwerken en geschiedenis aan de tieners. Mijn liefde voor ‘Forest Schooling’ heb ik meegenomen naar Antwerpen. Al vijf jaar lang komen we maandelijks samen met een leuke groep huisonderwijzers om over de natuur te leren, in bomen te klimmen en door de modder te rollen. Met dit Belgische weer hebben wij dan ook een grote verzameling rubber laarzen, regenpakken, wollen ondergoed en skibroeken!
Ik ben Kimberley en mama van Lucas (8), Thibeau (7), Victor (3) en Charlotte (1,5). Daarnaast ben ik ook getrouwd met Joeri. Wij geven sinds 3 jaar thuisonderwijs aan onze kinderen omdat ze, mede dankzij hun extra zorgen, niet konden aarden in het (buiten)gewone onderwijs. Ondertussen zagen wij welk effect dit heeft op onze kinderen en zijn we overtuigd van de vele voordelen hiervan. We genieten nu van de vrijheid en zijn zoveel mogelijk buiten te vinden.
Na bijna 20 jaar met 2 voeten vol in het zelfstandig leven te staan en een vijftal jaar als leerkracht, heb ik in september 2016 bewust gekozen om mijn leven op een totaal ander spoor te zetten, en daarmee ook het leven van ons gezin. Ons gezin bestaat buiten mij (Kristien) en mijn man (Joeri) uit een gedreven, sportieve dochter van bijna 17 (Dirkje) en een goudeerlijke, knapgamende zoon van 13 (Thijssen). We zijn met ons hele gezin de uitdaging van huisonderwijs voor Thijssen aangegaan. Onderwijs moet naar ons gevoel nog zo erg evolueren in België en met de diagnose van Thijssen lijkt het klassieke onderwijs ons niet de beste keuze voor hem. Ons gezin houdt nu eenmaal van nieuwe avonturen!
Wij zijn Hilke en Eline, mama’s van een gevoelige dochter Fenne (2017) en goedlachse zoon Hasse (2018). Omdat we ons niet konden vinden in de visies/ aanpak/… van de scholen die vanuit ons stekje in Boom vlot bereikbaar zijn hebben we de zeer bewuste stap naar het thuisonderwijs gezet. Hilke werkt van thuis uit, en Eline kan door omstandigheden niet werken. Daardoor is thuisonderwijs voor ons de ideale manier om onze kindjes op hun eigen tempo, en op de manier die het best bij hen past dingen bij te brengen.
Wij zullen binnen het VHOV onze schouders zetten onder activiteiten en dergelijke rond ‘kleuters’. Dus als je hier rond vragen of suggesties hebt, mail ons gerust via eline@vhov.be.
Hallo, mijn naam is Cindy, mama van Victor (9).
In oktober 2018 zijn wij gestart met huisonderwijs. De eerste 1,5 jaar van ons avontuur combineerden we dit met een paar uren per week als ‘vrije student’ op een heel leuke school hier in de buurt. Helaas werd dit begin 2020 t.g.v. Corona stopgezet.
De zoon is geen vragende partij om elke dag terug op te schoolbanken te zitten, maar de optie om enkele uren per week als vrije student terug te keren houden we voorlopig wel nog open…
Het geven van huisonderwijs combineer ik met een fulltime job als zelfstandige. Wij zitten dus vaak samen aan het bureau te ‘werken’. Al mag ik de woordjes ‘werken’ of ‘studeren’ niet meer gebruiken sinds hij tijdens huisonderwijs besliste dat wat we doen gewoon ‘leuk’ is en hij het nu zijn ‘educatieve hobby’s’ noemt.
Omdat ik de voorbije jaren met de overstap naar huisonderwijs en tijdens het huisonderwijs zelf veel heb gehad aan het VHOV wil ik mij nu ook graag inzetten om deze kennis te delen met anderen, een luisterend oor te bieden over bezorgdheden bij startende ouders, ouders weg te wijzen in de materialen die beschikbaar zijn, wettelijke bepalingen uit te pluizen enz… Als je vragen hebt, mag je dus zeker contact opnemen!
Bieke, mama van Marcel en getrouwd met de lieve Christophe. Na een jarenlange zoektocht en heel wat obstakels binnen het onderwijsveld, schakelen we over op huisonderwijs. Zo hopen we dat Marcel zich ten goede kan ontplooien en ontwikkelen op alle domeinen. Binnen het VHoV hoop ik vooral veel speel-en leermomenten en uitstapjes te organiseren voor leden regio West-Vlaanderen. Misschien herkennen jullie onze Marcel wel? Dat kan, want ik maak geregeld foto’s voor de nieuwsbrief.